Meer informatie

Het is mogelijk om in ons atelier ritsen te laten repareren van jacks, vesten, tassen en andere kledingstukken. Er hoeft dan geen nieuwe rits in en dat bespaart u een hoop kosten. Vaak kunnen we deze reparatie gelijk uitvoeren en kunt u erop wachten.

Wanneer is het mogelijk een rits te repareren?
Heel vaak gaat een rits in het midden of van onderaf aan open en dan is het mogelijk om hem te repareren en als u de schuiver waar u de rits mee dicht schuift kwijt bent of stuk is dan is het ook mogelijk. Hier laten we u een aantal voorbeelden zien en voor informatie kunt u altijd contact opnemen met ons atelier.

Bij deze afbeelding hierboven is het mogelijk om de rits te repareren. Schuiver is kapot en kan vervangen worden. Ook als u de schuiver kwijt bent is het mogelijk.

Bij deze afbeelding hierboven kan de schuiver niet vervangen worden en moet er een nieuwe rits in. De bovenste rits mist tandjes en de onderste rits mist een onderdeeltje ook als een van deze onderdeeltjes stuk zijn kan het niet gerepareerd worden.

De larven van motten veroorzaken de gaatjes in uw wollen kleding en textiel en niet de mot zelf. De larven eten wol omdat dit een eiwit is en daar voeden de larven zich mee. Katoenen, linnen en synthetische kleding of textiel hebben geen last van motten maar pas wel op want soms heb je een meng vezel waar wel wol in is verwerkt, dan ontstaan er dus wel gaatjes doordat de mot het wol aandeel in de meng vezels op eet.

Hoe komen we aan mottengaatjes in onze kleding?
Motten zijn nachtvlinders. Ze worden als larven geboren en worden in 3 tot 6 maanden volwassen. Wanneer de mot volwassen is zal hij uit gaan vliegen. De mot zal dan geen schade meer aan uw kleding brengen. De mot zal kort daarna sterven.

Hoe kunt u voorkomen dat u motten gaatjes in uw kleding krijgt?
De motten leggen aan het einde van de zomer hun eitjes, maak dan goed schoon, ook in de kasten en de bodem van de kasten. Het beste is dat u dat in september doet. Motten worden bovendien aangetrokken door verontreinigde kleding. Dus u kunt beter gedragen kleding niet in uw kast leggen. u kunt het beste in de zomer uw wollen kleding goed wassen of laten stomen en uw kleding in plastic hoezen stoppen. Sterk ruikende gedroogde planten rozemarijn, lavendel, tabak of schijven cederhout schrikken motten af. Leg dit tussen uw kleding in de kast.